15分鐘直登嘉頓山│180度無遮擋賞西九龍美景| likemagazine.com.hk
Special
15分鐘直登嘉頓山│180度無遮擋賞西九龍美景

15分鐘直登嘉頓山│180度無遮擋賞西九龍美景

逆境之下,每日面對咁多人和事,要保持正能量,你估咁易架?情緒就好似一隻裝水嘅杯,當負面情緒一點一滴積累,水杯裝滿水滿瀉,情緒就會爆。所以呢,識得喺適當時候將負面情緒釋放出嚟好重要。平衡心靈人人方法唔同,小編就鍾意上山。上到山,睇見靚風景,有時乜都唔做,已經舒服好多。

 

一聽見上山,好多平時唔做開運動嘅人就耍手擰頭,覺得山長水又遠去到郊區,辛苦到死。今次小編又嚟介紹大家一個輕鬆上山睇靚景嘅地方,身體好腳力好,唔使15分鐘可登頂,睇到超正西九龍景。呢個睇景好地方,唔使搭車又搭船先去到,就喺九龍鬧市中。呢個地方就係深水埗嘉頓山。

 

嘉頓山本來喺地圖上係搵唔到,因為名字係香港人自創嘅。所指嘅地方,其實係深水埗與石硤尾之間的一個小山丘─喃嘸山。由於山丘就在嘉頓麵包總部大樓附近,於是當區居民稱呼呢座山做「嘉頓山」,方便記認。15分鐘直登嘉頓山

 

上山嘅地方就在荷美樓青年宿舍旁邊。上山嘅路其實係一條晨運徑,好多居民平時都會走上山,做下運動,呼吸下新鮮空氣。晨運徑全程上樓梯,石屎梯級,小朋友都行得輕鬆。沿路上,行到半路,已經可以飽覽深水埗一帶公共屋邨和唐樓的景觀。行到上頂,走近山邊,可以睇到好似成個香港喺腳下一樣嘅風景,望遠啲仲可以望到昂船洲大橋。15分鐘直登嘉頓山15分鐘直登嘉頓山15分鐘直登嘉頓山15分鐘直登嘉頓山15分鐘直登嘉頓山15分鐘直登嘉頓山15分鐘直登嘉頓山15分鐘直登嘉頓山

15分鐘直登嘉頓山

 

望清楚呢個地方,係咪好熟口面呢?係呀,唔少經典電影和高收視嘅電視劇都喺度取景,包括:《喋血街頭》、《怒火街頭》、《十八年後的終極告白》等。登上嘉頓山頂可以睇到咁遼闊嘅九龍景,原因之一同舊啟德機場有關。昔日嘅啟德機場位於市中心,為保障航道安全,當年政府在城市規劃時,為九龍區嘅建築物定下安全高度限制。因為咁,在嘉頓山上,大家可以俯瞰到西九龍的美景。每到日落時分,呢度更係觀賞「鹹蛋黃」落山嘅好去處。

 

15分鐘直登嘉頓山15分鐘直登嘉頓山15分鐘直登嘉頓山

 

落山時,唔想走原路,其實山頂旁有另一條梯級路,路上會繞過石硤尾水庫,落到山下就是前西九龍裁判法院。呢座建築物於2010年出租給薩凡納藝術設計大學作為香港分校,但在2020年,因校方嚴重虧損而停止運作。

15分鐘直登嘉頓山15分鐘直登嘉頓山15分鐘直登嘉頓山

 

上山落山,睇埋靚風景,一個小時內完全可以。而且地點就在交通便利的九龍深水埗,唔使舟車勞頓。下次感覺自己好想「爆」,要搵可地方「唞下氣」,不妨考慮下嘉頓山呢個好地方。

 

 

你或會有興趣的相關文章:

黃大仙出發行1小時瞰九龍半島│沙田坳獅子亭打卡歎山水豆腐花

香港南端鶴咀探秘1日遊│百年燈塔打卡海蝕洞聽海浪

 

逆市搵工無有怕!即睇最新熱門招聘公司:http://bit.ly/2OQKwP1

TEXT: MaryLin

 

相關文章
真正屬於香港人的中秋月餅│ 大歡喜餅家傳統廣式月餅真正屬於香港人的中秋月餅│ 大歡喜餅家傳統廣式月餅 手機都影到靚香港夜景│龍翔道觀景台俯瞰萬家燈火手機都影到靚香港夜景│龍翔道觀景台俯瞰萬家燈火 年度素食界盛事│亞洲素食展月底重啟年度素食界盛事│亞洲素食展月底重啟 萬聖節扮鬼又點南瓜燈│你知道點解嗎?      萬聖節扮鬼又點南瓜燈│你知道點解嗎?