魚油VS 魚肝油│唔一樣架!營養成分大不同| likemagazine.com.hk
Beauty & Health
魚油VS 魚肝油	│原來唔同架!營養成分大不同

魚油VS 魚肝油│唔一樣架!營養成分大不同

為咗健康,除注意日常飲食均衡外,有人更會食用保健品,例如魚油。市面上魚油產品眾多,魚油之外,又有種叫「魚肝油」,有人以為都係魚油嘅一種,原來營養成分大不同,對身體嘅保健效果都唔同。

 

營養成分不同

睇字面,「魚油」和「魚肝油」非常相似,同樣有「魚油」兩個字,好多人都以為兩種產品係同類,只不過品牌廠家為推廣而刻意令名稱有分別。但事實上,「魚油」和「魚肝油」的確唔同架!台灣有營養師解說,魚油係萃取自魚脂肪,來源包括深海魚類如吞拿魚和三文魚,含有Omega3多元不飽和脂肪酸,亦有EPADHA,可減少身體發炎反應,有助保持心臟、血管健康,維持腦部功能。至於魚肝油,萃取自魚嘅肝臟,包含脂溶性的維他命AD,功效有維持視力健康,幫助鈣質吸收,強健骨骼。

 

天然食材攝相同營養

雖然魚油和魚肝油各含不同營養,但只要日常飲食均衡,都可攝取到相關嘅營養元素。想攝取更多Omega3,建議多食富含脂肪嘅魚類,例如鯖魚、秋刀魚、沙甸魚、三文魚等。食用天然食材,營養來自天然嘅,不會為身體帶來額外負擔。至於想攝取維他命A,建議多食紅蘿蔔、木瓜等;攝取維他命D,建議多食雞蛋、魚類、牛奶等。另外,每日曬太陽1520分鐘,身體都可自行生成維他命D,有助鈣質吸收。

 

 

 

你或會有興趣的相關文章:

皮膚白晳滑溜由內而外│多食呢4類美肌食物

冬天心血管病病發高│多食4種食物護心

 

 

TEXT: MaryLin

相關文章
少運動下身循環慢現痛症 | 簡易瑜伽提升髖部靈活性少運動下身循環慢現痛症 | 簡易瑜伽提升髖部靈活性 習慣對不好的事批判│感恩靜心練習 回到喜悅習慣對不好的事批判│感恩靜心練習 回到喜悅 戴口罩都仲未放心?「減低身邊病毒量」才是上上策戴口罩都仲未放心?「減低身邊病毒量」才是上上策 在家工作的瑜伽Break | 大腦放鬆身體動起來 在家工作的瑜伽Break | 大腦放鬆身體動起來 30分鐘哈達瑜伽│平衡陰陽能量促身心健康30分鐘哈達瑜伽│平衡陰陽能量促身心健康 天氣熱食酸甜味菜式更開胃│3道青森蘋果入饌簡易菜式天氣熱食酸甜味菜式更開胃│3道青森蘋果入饌簡易菜式 月經期間的紓緩練習 | 靜心調理經期緩腰痛月經期間的紓緩練習 | 靜心調理經期緩腰痛 打造超強體質!小球藻 護好「腸道」,排走「重金屬」, 補充「均衡營養」!打造超強體質!小球藻 護好「腸道」,排走「重金屬」, 補充「均衡營養」!