人有第二個胃食甜品?有時覺得飽因身體要轉口味| likemagazine.com.hk
Beauty & Health
人有第二個胃食甜品?有時覺得飽因身體要轉口味

人有第二個胃食甜品?有時覺得飽因身體要轉口味

有人話,女人有兩個胃,一個食正餐,一個專食甜品。就算飯餐食到幾飽,一見甜品,第二個胃即時開動,多多都食得到。咪以為「女人有兩個胃」係講下笑,原來呢個講法有根有據。美國有營養學者指出,當人一直食相同食物就會覺得膩,身體會希望我哋食其他嘢,轉下口味。所以當你明明飽到上心口,但一見甜品仍然口水流,仍然可騰出胃納食甜品,就係咁解喇!

 

覺得飽未必真係飽

呢位營養學者為咗研究人類嘅吞嚥行為,做過一個實驗。受試者首要被要求食通心粉和芝士,當佢哋話食到好飽時,研究人員會再畀佢哋更多通心粉和芝士。喺另一次測試,當受試者食到飽時,研究人員就畀佢哋雪糕。結果發現,雖然受試者都係猛嗌飽,但食雪糕比通心粉和之士嘅分量係3倍咁多。學者解釋,有咁嘅情況係因為身體「特定感官飽足感」作怪。當我哋重複食同樣食物,我哋會好快覺得飽,但事實身體未必真係飽,而係發出訊號,話我哋知想食其他嘢。由於人係雜食動物,所以身體好聰明,用呢種反應,鼓勵我哋食多啲其他嘢。

 

食自助餐變大食原因

呢個身體機制除咗可見於食甜品之外,其實食自助餐都有咁情況。有人明明胃口細,但每次一去到自助餐,都可以變大胃,食得比平時多。咁係因為自助餐上有各種食物,身體好想我哋繼續食,所以比較唔容易產生飽足感。

 

 

你或會有興趣的相關文章:

10大Party最肥美食  營養師:第一位竟然係佢?

 

TEXT: MaryLin

相關文章
打開心輪 找到自然而來的快樂 | 強化心肺系統 改善寒背打開心輪 找到自然而來的快樂 | 強化心肺系統 改善寒背 常戴口罩肌膚出事了?│修護護膚敷噴搽3部曲常戴口罩肌膚出事了?│修護護膚敷噴搽3部曲 行路易攰企得耐會痛│教你練瑜伽改善扁平足行路易攰企得耐會痛│教你練瑜伽改善扁平足 天氣熱食酸甜味菜式更開胃│3道青森蘋果入饌簡易菜式天氣熱食酸甜味菜式更開胃│3道青森蘋果入饌簡易菜式 有種責任叫堅持,消毒也要堅持!用正確方法打造空氣潔淨空間有種責任叫堅持,消毒也要堅持!用正確方法打造空氣潔淨空間 30分鐘哈達瑜伽│平衡陰陽能量促身心健康30分鐘哈達瑜伽│平衡陰陽能量促身心健康 遇上灰甲點算好?激光治療深入解決問題!遇上灰甲點算好?激光治療深入解決問題! 空氣淨化如何選擇? 你的家用了適合你的空氣淨化機嗎?空氣淨化如何選擇? 你的家用了適合你的空氣淨化機嗎?