三文治處理不當高風險 最易食物中毒? 蛋沙律菜絲三文治| likemagazine.com.hk
Beauty & Health
三文治處理不當好易壞	雞蛋沙律菜絲三文治最高

三文治處理不當高風險 最易食物中毒? 蛋沙律菜絲三文治

當無乜胃口時,唔想食飯,但又唔想餓親,好多人會食三文治。三文治製作簡單,配料搭配變化多,口味層出不窮,而且食用方便,本來係簡食不錯嘅選擇。不過若三文治處理不當,可能變成高風險食物,有機會食物中毒,病從口入。

 

三文治常見材食材包括蔬菜、蛋及沙律醬,然而呢幾種食材卻係令三文治變壞嘅重點元凶。生嘅蔬菜喺生長時可能會接觸到泥土或水中嘅致病菌;生嘅蔬菜嘅貯存不當有可能受污染。如果在製作三文治時,蔬菜無徹底洗淨,食咗便有可能染病。三文治裡嘅雞蛋,若果經徹底煮熟,係安全嘅,但若果未煮熟,可能含沙門氏菌。至於沙律醬,若果處理或存放不當,便會成為污染源。此外,部分沙律醬可能含有生蛋成分,抵抗能力弱嘅人食咗,就會引發急性腸胃炎。

 

購買三文治後,宜盡快食用。如果唔係即刻食,最好放入攝氏度或下嘅雪櫃內貯存,以免滋生細菌。如果三文治放喺室溫超過4小時,掉咗佢啦!食咗變壞三文治,病咗比浪費更慘。

 

 

你或會有興趣的相關文章:

雪櫃保鮮食物點擺位?  5個使用雪櫃黃金守則

 

 

 

TEXT: MaryLin

相關文章
睡姿和健康個性息息相關│即check睡姿了解身心狀態睡姿和健康個性息息相關│即check睡姿了解身心狀態 小便有泡擔心腎有事?│要分清泡沫尿和蛋白尿小便有泡擔心腎有事?│要分清泡沫尿和蛋白尿 又有確診者被同事傳染│上班族自保抗疫守則又有確診者被同事傳染│上班族自保抗疫守則 行路易攰企得耐會痛│教你練瑜伽改善扁平足行路易攰企得耐會痛│教你練瑜伽改善扁平足 鹽水漱口消喉嚨痛│發揮效果重點在嗽喉鹽水漱口消喉嚨痛│發揮效果重點在嗽喉 常戴口罩肌膚出事了?│修護護膚敷噴搽3部曲常戴口罩肌膚出事了?│修護護膚敷噴搽3部曲 打開心輪 找到自然而來的快樂 | 強化心肺系統 改善寒背打開心輪 找到自然而來的快樂 | 強化心肺系統 改善寒背 起居生活清潔消毒│抗菌和殺菌有分別!起居生活清潔消毒│抗菌和殺菌有分別!