心源性猝死年輕化 常發生在冬天及清晨時分| likemagazine.com.hk
Beauty & Health
心源性猝死年輕化	常發生在冬天及清晨時分

心源性猝死年輕化 常發生在冬天及清晨時分

台灣藝人高以翔喺內地參與競賽節目錄製時,因心源性猝死,不幸去世,年僅35歲。咁年輕就離世,而且事出突然,令人注視到隱性心臟疾病嘅問題。好多人一直以為,心臟病係老人「專利」,但近年屢次發生年輕人猝死意外,可見心臟病患有年輕化趨勢。

 

年輕猝死心律不正機會高

「心源性猝死」所指係心臟病猝死,常見2大原因係冠狀動脈問題以及心律不整。冠狀動脈問題中,因心肌梗塞引發心源性猝死佔6成,而且容易發生係半夜至清晨及冬天,但呢種情況常見發生喺長者身上高以翔不過35歲,年輕猝死,有醫生估計應該係惡性心律不整致死。心律不整可分為原發性和次發性。「原發性心律不整」係先天或遺傳,也常合併心臟結構原本就有異常,例如心肌肥厚或心臟瓣膜疾病,導致惡性心律不整;「次發性心律不整」多由心肌梗塞或心臟發炎引起,因為心肌缺血,心臟部分受損,引發心律不整。

 

黃金1分鐘AED急救存活高

無論係心肌梗塞或心律不整,病發前都沒有明顯症狀,甚至患者根本唔知自己心臟有問題。以為心源性猝死防不勝防?北京大學醫學部、首都醫科大學嘅心血管和重病醫學領域專家指出,其實猝死病發,身體都有發出警示,例如氣促、胸悶、胸部壓榨性疼痛、心悸等。另外,當心臟突發,愈快進行治療可明顯降低死亡率。近年好多公眾場所都設置「自動心臟除顫器(AED 」,讓非醫護人士可以喺危急時,運作簡單嘅儀器,拯救生命。若能在病者病發後1分鐘內急救除顫,存活率可高達9成。每延後1分鐘,機率遞減710%

 

保持身心健康降病發風險

如要降低心源性猝死嘅風險,保持身體和心臟健康係關鍵,例如避免暴飲暴食;保持心境開朗平靜,唔好大喜大悲:冬日注意保暖;做運動前要先熱身;唔好喺肚餓或飯後立刻沖涼;避免夜間做劇烈運動等。

 

 

 

你或會有興趣的相關文章:

運動前食蕉增耐力  運動後食蕉防抽筋

適量飲啤酒一樣對健康好  女性1日1杯男性1日兩杯

 

 

TEXT: MaryLin

相關文章
洗衫勁落洗衣液             小心殘留刺激皮膚過敏洗衫勁落洗衣液 小心殘留刺激皮膚過敏 唔夠人早搶到口罩...過期口罩用唔用得?唔夠人早搶到口罩...過期口罩用唔用得? 武漢肺炎喺哺乳類動物傳播│北京寵主瘋搶狗口罩護狗武漢肺炎喺哺乳類動物傳播│北京寵主瘋搶狗口罩護狗 便秘要多攝膳食纖維?亂食或過量排便更難便秘要多攝膳食纖維?亂食或過量排便更難 避疫宅在家常坐唔郁動|2星期唔做運動身體速老40年避疫宅在家常坐唔郁動|2星期唔做運動身體速老40年 入廚新丁問題天天多   雞蛋室溫定冷藏保存?入廚新丁問題天天多 雞蛋室溫定冷藏保存? 補鈣唔係老人和女人專利         鈣搭配維他命D效果更佳補鈣唔係老人和女人專利 鈣搭配維他命D效果更佳 在家運動無難度!7套簡易瑜伽,改善肩頸痛、修小腹、減少失眠在家運動無難度!7套簡易瑜伽,改善肩頸痛、修小腹、減少失眠