濕紙巾唔係濕咗嘅紙巾 污染環境含防腐劑| likemagazine.com.hk
Beauty & Health
濕紙巾唔係濕咗嘅紙巾	污染環境含防腐劑

濕紙巾唔係濕咗嘅紙巾 污染環境含防腐劑

濕紙巾係唔少媽媽及對潔淨清潔度要求高嘅人隨身物。大家喜歡用濕紙巾,主因貪方便,清潔時,尤其抹走一些帶油帶黏性或厭惡物,比用乾紙巾乾淨得多。愈方便嘅嘢大家用得愈順手,用完即棄,以為一了百了,其實不知不覺污染緊地球,破壞環境。

 

不織布難分解

濕紙巾賣點係濕身但堅韌,如果真係紙,點可以做到?其實濕紙巾唔係濕咗嘅「紙巾」,大部分係不織布,成分唔係紙亦唔係棉,而係塑膠,難以生物分解。但有人會話,明明見到張濕紙巾有細小嘅纖維,生產商又話係植物纖維造。事實係商人喺不織布混入特別物料,增強其柔軟感。

 

好多人錯誤以為濕紙巾係紙,可回收可分解,於是隨拋棄。最錯一個行為係將濕紙巾掉到馬桶去。再強調一點,一般濕紙巾唔係紙,掉到馬桶,水流沖不爛,便會塞住喉管。雖然近年市面推出聲稱「可以掉入馬桶」嘅濕紙巾,以特殘紙纖造,但為保持濕紙巾嘅堅韌和耐用度,都會加入塑膠。無錯,呢類濕紙巾係可以掉入你家嘅馬桶,然後沖走,但城市裡嘅污水系統並非為消化呢類濕巾而設計,結果濕紙巾進入污水系統後,就造成麻煩。

 

污染海洋

另外,含塑膠嘅濕紙巾進入海洋後,需要很長時時間才可以分解,也為海洋生態造成災難,部分海洋動物誤將呢啲垃圾食落肚而致死。英國倫敦泰晤士河床底長年堆積大量濕紙巾,原因係當地排水系統太舊,要定期排洪。排洪時污水未經處理,連同垃圾流入泰晤士河。曾有研究指出,當地造成下水道堵塞嘅物質中,逾9成係濕紙巾,另一個令人關注係濕紙巾與油脂結合而成嘅油脂體,唔止難清走,而且當中含有傳染病菌,甚至可奪命嘅抗生素耐藥性病菌,如污水流到其他地方。將對公眾健康構成威脅。英國政府注意到濕紙巾帶來的問題,早已計劃喺未來25年逐步禁售濕紙巾。

 

含防腐抗菌劑

污染值得關注,可以唔用當然最好唔用濕紙巾,但一定要用呢,都要識揀喎!試諗下,濕潤嘅紙材質放喺包裝內可以長期保持品質唔發霉而且無菌,原因係乜?家中嘅毛巾若果濕咗無晾乾,都會發臭生霉。睇下濕紙巾包裝寫上嘅成分,列出只有純水和不織布,你覺得係真嗎?濕紙巾含高量水分,加上部分出廠前沒經滅菌,部分又非每片獨立包裝,而是一大包供反覆抽出使用,當濕紙巾不斷接觸空氣或不潔的雙手,若不添加適量的防腐劑或抑菌劑,一定會長菌發霉吧。廠商不標示,明顯係不盡不實,大家選購時要考慮清楚。

 

至於常見加在濕紙巾的防腐劑或抑菌劑包括親水性的羥基苯甲酸酯、山梨酸、檸檬酸、笨氧乙醇、笨甲酸鈉等。就算係屬獲准使用嘅物質,但長期接觸呢類化學物,都唔理想。尤其好多愛錫子女嘅爸媽會用濕紙巾幫BB抹嘴抹手腳抹patBB肌膚幼嫩,有機會受刺激而出現敏感。另外,在挑選濕紙巾時,最好不含香料、色素、精油等,以免過敏。若皮膚有傷口,為安全計,最好不要觸碰濕紙巾。

 

 

你或會有興趣的相關文章:

香港海底垃圾多花款  鬼網成隱形殺手

綠色膠樽可口可樂 全球首用海洋垃圾造膠樽

 

 

 

TEXT: MaryLin

相關文章
打造超強體質!小球藻 護好「腸道」,排走「重金屬」, 補充「均衡營養」!打造超強體質!小球藻 護好「腸道」,排走「重金屬」, 補充「均衡營養」! 30分鐘哈達瑜伽│平衡陰陽能量促身心健康30分鐘哈達瑜伽│平衡陰陽能量促身心健康 少運動下身循環慢現痛症 | 簡易瑜伽提升髖部靈活性少運動下身循環慢現痛症 | 簡易瑜伽提升髖部靈活性 最近難入眠瞓得唔好?│睡前瑜伽提升睡眠質素最近難入眠瞓得唔好?│睡前瑜伽提升睡眠質素 在家工作的瑜伽Break | 大腦放鬆身體動起來 在家工作的瑜伽Break | 大腦放鬆身體動起來 戴口罩都仲未放心?「減低身邊病毒量」才是上上策戴口罩都仲未放心?「減低身邊病毒量」才是上上策 恒常做站立前彎練習 | 舒展筋骨平靜身心恒常做站立前彎練習 | 舒展筋骨平靜身心 習慣對不好的事批判│感恩靜心練習 回到喜悅習慣對不好的事批判│感恩靜心練習 回到喜悅