懶人冬天恩物 日本烏冬被「勁梳乎」| likemagazine.com.hk
Special
懶人冬天恩物  日本烏冬被「勁梳乎」

懶人冬天恩物 日本烏冬被「勁梳乎」

天氣開始轉涼,不少人起身同放假都想賴喺床上,實行懶足一日。日本經常有各種千奇百怪的床品用具,例如蘿蔔枕頭、男友手臂枕頭等等,都不外乎是希望寂寞的晚上比返少少溫暖大家!

日本有一間床品公司開發一款叫「睡眠用烏冬」嘅烏冬被。

冬天在被窩裡玩手機自然舒服,但係一伸隻手出去被窩外,頸和肩膀位置就會蓋不到被!如果將手機放進被裡,又怕姿勢不良!日本就有一間床品公司不負眾望,利用烏冬作為概念,開發一款叫「睡眠用烏冬」嘅烏冬被。這款烏冬被在發售後大受歡迎,發售後第一批存貨已經全數售清!

 

這張「烏冬被」的設計如此特別,原來設計的概念是來自日本嘅竹簍烏冬,被鋪由兩條打橫嘅烏冬,再加數條打直嘅烏冬組成。擔心呢張被無保暖作用?唔怕,烏冬被上仲會覆蓋薄紗!用家除了可以從兩條烏冬中間伸出手玩手機,另一方面腳部仲可在烏冬中間穿過,將烏冬當成攬枕,攬住瞓又得!絕對是一物二用,CP值非常高。

被鋪由兩條打橫嘅烏冬,再加數條打直嘅烏冬組成。

 

擔心烏冬被形狀太奇特難以清洗?不用擔心,條狀設計可以拆除清洗,絕對可以變返白如雪、乾乾淨淨的烏冬,比起傳統被鋪更容易清洗。這張「睡眠用烏冬」價格為 16,800 日元(約港幣HK$1,246),秋冬又差不多時間來襲,想係被窩過個不一樣的冬天,不妨獎勵吓自己做個懶人,買張懶人被啦!

將烏冬當成攬枕,攬住瞓又得!

 

圖片及資料來源:Mataneteta

相關文章
冷衫縮水有得救             教你水洗手洗冷衫方法冷衫縮水有得救 教你水洗手洗冷衫方法 綠色膠樽可口可樂        全球首用海洋垃圾造膠樽綠色膠樽可口可樂 全球首用海洋垃圾造膠樽 物歸原主唔靠警察        英國好人靠銀行轉賬搵物主物歸原主唔靠警察 英國好人靠銀行轉賬搵物主 南美一家三餐無蟲不歡              食蟲可解決糧食短缺問題         南美一家三餐無蟲不歡 食蟲可解決糧食短缺問題 煮餃子用冷水定滾水?              用錯水溫餃皮變糊餡未熟煮餃子用冷水定滾水? 用錯水溫餃皮變糊餡未熟 4成香港人想移民                         意大利小城鎮送錢招新移民4成香港人想移民 意大利小城鎮送錢招新移民 世界太亂要靜靜地放鬆?         荷蘭大學生瞓墳墓思生死世界太亂要靜靜地放鬆? 荷蘭大學生瞓墳墓思生死 好味 X 影相靚!3 款簡易聖誕 DIY 小食好味 X 影相靚!3 款簡易聖誕 DIY 小食