跑步定游水Work啲?想瘦肚必玩呼拉圈| likemagazine.com.hk
Beauty & Health
研究指出,喺兩種運動消耗相同卡路里下,雖然健走和玩呼拉圈減重磅數差唔多,但玩呼拉圈減腰圍嘅效果較好,而且壞膽固醇都有下降。

跑步定游水Work啲?想瘦肚必玩呼拉圈

睇見腰間肥腩眼都冤,有人的起心肝去飯後去公園健走,以為做運動可以瘦肚,點知跑完肥肚依舊。

芬蘭有項研究話畀大家知,比起健走,想瘦肚最佳方法係玩呼拉圈。

研究指出,喺兩種運動消耗相同卡路里下,雖然健走和玩呼拉圈減重磅數差唔多,但玩呼拉圈減腰圍嘅效果較好,而且壞膽固醇都有下降。

研究人員認為,玩呼拉圈時會郁動身體多處肌肉,可幫助提升肌肉質;另外,玩呼拉圈有如做阻力訓練,所以能減少壞膽固醇。呼拉圈又係有氧運動,有助維持體內好膽固醇。

相關文章
戴口罩都仲未放心?「減低身邊病毒量」才是上上策戴口罩都仲未放心?「減低身邊病毒量」才是上上策 習慣對不好的事批判│感恩靜心練習 回到喜悅習慣對不好的事批判│感恩靜心練習 回到喜悅 空氣淨化如何選擇? 你的家用了適合你的空氣淨化機嗎?空氣淨化如何選擇? 你的家用了適合你的空氣淨化機嗎? 生活忙碌日久積累愈瞓愈累│假日瑜伽拉筋操全身鬆一鬆生活忙碌日久積累愈瞓愈累│假日瑜伽拉筋操全身鬆一鬆 天氣熱食酸甜味菜式更開胃│3道青森蘋果入饌簡易菜式天氣熱食酸甜味菜式更開胃│3道青森蘋果入饌簡易菜式 有種責任叫堅持,消毒也要堅持!用正確方法打造空氣潔淨空間有種責任叫堅持,消毒也要堅持!用正確方法打造空氣潔淨空間 打開心輪 找到自然而來的快樂 | 強化心肺系統 改善寒背打開心輪 找到自然而來的快樂 | 強化心肺系統 改善寒背 30分鐘哈達瑜伽│平衡陰陽能量促身心健康30分鐘哈達瑜伽│平衡陰陽能量促身心健康