男友型英俊,女友感壓力勤力減肥!| likemagazine.com.hk
Beauty & Health
男友型英俊,女友感壓力勤力減肥!

男友型英俊,女友感壓力勤力減肥!

如果男友其貌不揚,女生唔會感到不安焦慮,對自己身材要求降低,於是變肥。研究仲有一個有趣位係,同樣情況換轉係男生,無論女友靚與醜,都唔會激發男生去減肥健身。
男女朋友在一起後,心情好,胃口好,於是心廣體胖,有人話呢啲叫「幸福肥」。肥肥地有肉地好得意,但未必人人受得起,尤其貪靚女生,點能容忍肥肉喺自己身上横生?

不過,有人話,就算點出力,「幸福肥」總係揮之不去,why?美國有學者做過研究,探討女性節食減肥跟維持身材嘅心態,意外發現女生嘅身材原來跟男友嘅外表有微妙關係!研究指出,男友愈靚仔,女生容易感到焦慮、困擾,尤其對自己容貎和身材無信心嘅女生負面影響更大,愈能激發女生減肥保持好身形。

相反地,如果男友其貌不揚,女生唔會感到不安焦慮,對自己身材要求降低,於是變肥。研究仲有一個有趣位係,同樣情況換轉係男生,無論女友靚與醜,都唔會激發男生去減肥健身。
 

圖片:愛回家 . 開心速遞截圖
相關文章
30分鐘哈達瑜伽│平衡陰陽能量促身心健康30分鐘哈達瑜伽│平衡陰陽能量促身心健康 打造超強體質!小球藻 護好「腸道」,排走「重金屬」, 補充「均衡營養」!打造超強體質!小球藻 護好「腸道」,排走「重金屬」, 補充「均衡營養」! 最近難入眠瞓得唔好?│睡前瑜伽提升睡眠質素最近難入眠瞓得唔好?│睡前瑜伽提升睡眠質素 少運動下身循環慢現痛症 | 簡易瑜伽提升髖部靈活性少運動下身循環慢現痛症 | 簡易瑜伽提升髖部靈活性 習慣對不好的事批判│感恩靜心練習 回到喜悅習慣對不好的事批判│感恩靜心練習 回到喜悅 恒常做站立前彎練習 | 舒展筋骨平靜身心恒常做站立前彎練習 | 舒展筋骨平靜身心 戴口罩都仲未放心?「減低身邊病毒量」才是上上策戴口罩都仲未放心?「減低身邊病毒量」才是上上策 在家工作的瑜伽Break | 大腦放鬆身體動起來 在家工作的瑜伽Break | 大腦放鬆身體動起來