遊日又有新手信!日本富士山擦膠+隨身膠紙筆| likemagazine.com.hk
Travel

遊日又有新手信!日本富士山擦膠+隨身膠紙筆

日本富士山可以說是日本的一大地標,隨着於7月10日正式開山,日本文具品牌PLUS就同日推出咗日本富士山擦膠 !每個只係售200日圓,約HK$14!手信嚟講絕對係又抵又實用,不過各位唔好開心得太早,雖然富士山擦膠喺日本各大文具店都有發售,但呢款嘅擦膠係限量發售,真係睇你彩數!
 
這款擦膠有藍富士山和紅富士山的兩種顏色,包裝方面共有五款不同圖案(以富士山及日出為主),全是用箔片壓制而成。擦膠看上去,除了包裝上有富士山圖案之外,好似沒有太大的特別處。但其實擦膠由兩種顏色組合而成,最外面是紅色或藍色,中間則是白色,當你用這個擦膠擦字迹時,就會形成富士山的形狀!看上去就像頂部被白雪覆蓋,非常有趣!因此您都可以創建自己的富士山,改變形狀又我,鐘意將佢設計成對稱又得!


 
除此之外,如果係鐘意用memo貼紙或者膠紙控嘅你,一定唔可以錯過呢殼由kanmido所推出的筆型紙膠帶收納用具「maco」啦!呢款文具仲獲得咗「2019年日本文具大賞」的媒體獎。
 
 

平時用膠紙或者memo貼紙都會覺得好難收納,不過今次maco除咗有可愛圓潤的筆型外型之外,仲增加咗掛繩,可以隨意掛喺包包或者工作檯上,讓人方便隨身攜帶多款紙膠帶以便隨時使用。
 

圖片及資料來源:
Plus株式会社

kanmido官網

 

相關文章
台北夜市必食10大                      網選臭豆腐雞肉飯台北夜市必食10大 網選臭豆腐雞肉飯 豐隆保險迎合用家需要              網上投保索償方便省時豐隆保險迎合用家需要 網上投保索償方便省時 日本趣怪玩具:立體燒雞砌圖|仲教埋你點劏吞拿魚!日本趣怪玩具:立體燒雞砌圖|仲教埋你點劏吞拿魚! 感受真正日本鄉村生活     櫪木入住有形文化財建築		感受真正日本鄉村生活 櫪木入住有形文化財建築 夏遊東京不止shopping                        茨城公園賞滿丘綠色可愛小草球                    夏遊東京不止shopping 茨城公園賞滿丘綠色可愛小草球 京都特色酒店富禪意      限定活動體驗古都文化京都特色酒店富禪意 限定活動體驗古都文化 台北人氣特色cafe打卡清單台北人氣特色cafe打卡清單 今年新增荷蘭工作假期              最長逗留1年深度探索荷蘭        今年新增荷蘭工作假期 最長逗留1年深度探索荷蘭