笑下啦!香港人 Vivek Mahbubani| likemagazine.com.hk
Cover

笑下啦!香港人 Vivek Mahbubani

做棟篤笑而知名的Vivek Mahbubani(人稱阿V),是印度人,也是香港人。雙重身分,沒令他迷失,反而更明白香港文化,比香港人更香港人。「潮語,大部分都識,『識條鐵』之類?」搭扶手電梯,他會行左邊,遇上前路有人,他不是禮貌地講借借,而是先怒睥後不耐煩暗罵:「搞錯,阻住晒,唔係要我教你呀?識唔識規矩㗎?」土生土長的阿V,做棟篤笑10年,深感香港人不懂笑。「如果有個笑話可以令香港人笑,我有信心呢個笑話世界各地都得。」他覺得生活是一場遊戲,想開心,不如一齊玩。「有人覺得唔想笑,但你都未笑過,點知唔想笑?」香港人,笑下啦!

 

喜劇=悲劇+時間
訪問前,記者先做點功課。上網睇阿V的棟篤笑視頻,其中一段印象較深刻的,取材香港中學的聆聽試。阿V笑指錄音帶內人物超級字正腔圓,令記者那些年的求學回憶返晒嚟。「外國人都唔會咁講嘢!」片中的阿V揶揄道,他的幽默令人不禁偷笑。別看阿V一張印度人臉孔,他在香港做的棟篤笑,內容很地道。「我鍾意觀察生活同環境,細個曾經被歧視,媽咪教我,有啲事情未必係啱定錯,反而要了解點解會咁。」

他同意香港人笑點低,要成功引笑,得要明白香港人點至會笑。「我有個笑話,內容講香港人唔笑,外國人問係咪因為香港人唔開心,我話唔係,只係大家開心嘅嘢唔同。外國人覺得開心,可能簡單因為同朋友行街、食飯、睇戲,但香港人開心唔係來自呢啲,係當搭𨋢時,見同事跑過來,於是好快咁撳掣,結果同事入唔到𨋢,就會哈哈笑:『抵死,你入唔到!』,有種競爭心態。」

從另一角度看,其實香港人的開心是建築在人家的悲傷上。「你可以咁講。我成日都話,喜劇是悲劇加時間,那一刻你同同事關係唔好,所以好快咁撳閂門掣,之後睇番件事,或者覺得好儍;同樣地,以前讀書嘅瘀事,例如畀老師罰,依家講番覺得好笑。今日嘅負面唔開心,十年後睇番就好笑。」

阿V的棟篤笑題材地道,他表示自小鍾意觀察生活同環境,媽咪教他,有些事情未必分對錯,要了解原因。
阿V十分喜歡在數十人的細場做棟篤笑,享受和觀眾互動的親密感覺。最近他跟一班棟篤笑朋友逢周三中午在中環大館開騷,吸引街坊及附近上班族午飯時間拎著飯盒到來捧場,開心笑笑,度過午飯時光。
有人渴望登上紅館舞台,但阿V反而追求獨特的開騷體驗。難忘經歷包括應地區組織邀請,在荃灣一幢唐樓的天台開騷,為一班低下層家庭帶來歡樂。「好街坊feel,一家人出門口就有騷睇,見到小朋友睇得好開心。」

 

我是香港人
阿V自認是香港人,完全融入香港式生活,擁有香港人特性。「之前我去墨爾本做show約3至4個星期,第一個星期去到,覺得好正,嘩,藍天!嘩,咖啡!嘩,唔迫喎!咩都覺得好正好開心好relax。第一個星期覺得爽,到第二個星期,開始覺得等車咁耐嘅?點解咁熱?點解舖頭咁早閂門?點解啲人唔行快啲,咪阻住我去做嘢!到第三個星期,開始問,架車幾時至嚟?藍天?我明吖,個天本來係藍色!咖啡飲完啦,行得未?」

重返家鄉印度,他覺得自己似遊客。縱使小時候讀書曾被歧視,時至今日仍有人叫佢阿差,他無所謂,反而香港這個獨特的環境,令他找到一條出路。「我有個dream,係環遊世界做廣東話show,去不同嘅唐人街,又可以大開眼界見識世界。」他說笑道:「我希望去到其他國家做棟篤笑,台下一家大細來睇show,好開心。我好想聽到阿爸阿媽同小朋友講:『你睇下人哋廣東話幾好?』我唔係想要你嘅笑聲掌聲,其實係想睇你點鬧仔,哈哈!講笑啫!」

阿V自認是香港人。是「港男」嗎?「都係部分,但我又唔係好typical,例如坐喺度要威之類⋯⋯但手袋我一定唔會拎,第一日識女朋友已經講咗NO~WAY~!」

 

不止講笑話
在香港講棟篤笑,好多人即時想起黃子華。「我都鍾意睇佢,唔係因為佢講嘢好笑,而係鍾意佢把voice,好欣賞佢有自己style。另外,卓韻芝都係,好有自己風格,一上台,that's卓韻芝。」港式棟篤笑,多數是表演者在台上講道理,話題有共鳴,觀眾便會笑,然而楝篤笑不止於此。

阿V玩的棟篤笑,是美式,主攻細場,觀眾幾十人,表演者和觀眾之間有互動。「記得幾年前有個show,有兩個女仔坐第一行,我問佢哋問題,例如叫咩名?係咪單身?佢哋呆咗,原來佢哋唔知道坐咁前我有機會同佢哋傾偈,佢哋心態純粹睇show。但依家唔同,開始有人特登早啲到場霸位,想同我哋表演者傾偈。大家開始明白,睇棟篤笑唔係單單明白一啲道理,而係一齊玩,開心,係experience。」

9月8日至10月1日,在灣仔動漫基地將舉行第二屆爆笑節。在為期約1個月的爆笑節內,將有多場棟篤笑表演,有廣東話,也有英語。爆笑節是阿V與幾個志同道合的棟篤笑表演者籌辦的,目的在推廣棟篤笑文化。問阿V為何如此落力,他笑說:「自私地,我要培養呢個文化,我先可以有show睇。第二,我好想棟篤笑在亞洲,尤其香港普遍啲。點解唔可以講下笑呢?當有呢種文化, 生活好多慘事都變得好笑。」爆笑節不止叫人睇騷,還有工作坊,教參加者棟篤笑,更有比賽,讓表演者一較高下。「有人覺得人生好悶,唔知做乜好,我會問:你有無睇過show?若果無,我會叫你去睇下,我有信心,你睇完會有興趣知更多。好多人未必唔鍾意棟篤笑,只係未見識過,未接觸過。」他在訪問中,多番強調辦爆笑節是想製造平台交流,同時鼓勵更多人一齊玩,人人都可以棟篤笑。「一個笑話嘅potential好大,在乎你想發到幾大,只要你肯試。」

阿V和友人合辦爆笑節,希望推動棟篤笑文化,讓更多人認識,甚至踏出第一步,試試登上舞台,享受做騷的樂趣。

 

TEXT:黎力勤
PHOTO:ICC

相關文章
皮具護理新世代 皮革護理專家鄭卓峰博士 看真女神 陳嘉倩 記新生 張崇基張崇德 家庭趣遊香川縣 圓月。圓夢 Kit Mak 不止旅遊 Jerry. C謝利 伍家謙 交畀你講體育 工聯會×青年 咖啡對談 職場增值